biodynamische restaurants
Uncategorized

Buitenshuis Biodynamisch: Biodynamische Restaurants

30/10/2020
biodynamische restaurants

Eet je in een restaurant waar met biodynamische producten wordt gewerkt*, dan zit er een prachtig verhaal achter jouw eten verscholen. Dat zie je misschien niet aan het eten zelf, maar gelukkig zijn de koks die met de producten van onze boeren werken vaak zó enthousiast, dat ze dit jou graag vertellen. In deze restaurants (sommige op de BD-bedrijven zelf) eet je meer vitaliteit en kwaliteit, én zorg je dat de BD-boer zich kan blijven inzetten voor de (bio)diversiteit van het landschap.

Biodynamische restaurants in Utrecht

De Veldkeuken in Amelisweerd serveert biodynamische groenten, fruit, en kruiden uit de 18e eeuwse moestuin van Tuinderij AmelisíHof. De koffieprut van de Veldkeuken dient weer als bodemverbeteraar in hun tuin. Zuivel komt van biodynamische zorgboerderij de Hondspol. De granen van het brood worden geteeld door Stichting Doornik Natuurakkers, die de biodynamische teelt combineert met de bescherming en herstel van akkervogels.

Koningslaan 11, Bunnik   |   veldkeuken.nl EKO-keurmerk Goud

Biodynamische restaurants in Noord-Holland

Op het terras van BD-bedrijf Fruittuin van West staat een leemoven waar elke maand de lekkerste pizzaís op houtvuur worden gebakken met toppings uit eigen tuin. Inclusief gezellig kampvuur. Of kom langs in het TuincafÈ voor een stuk appeltaart van eigen appels, een lekkere lunch met eigengemaakte seizoenssoep of plan een borrel in om van de tuin en omgeving te genieten.

Tom Schreursweg 48, Amsterdam  |  fruittuinvanwest.nl

Biodynamische restaurants in Zuid-Holland

Op de biodynamisch werkende zorgboerderij Bieslandhoeve in Delfzijl produceren ze groenten, vlees, brood en rauwe melk door zo
min mogelijk in te grijpen in de natuur. 

Die (h)eerlijke producten leveren ze aan diverse horeca in de omliggende steden, waaronder aan strandtent Elements Beach. Ontbijt met uitzicht op zee, lunch al loungend of geniet van al dit lekkers tot de zon ondergaat. Er is ook een take-away! 

Strandafslag Vlugtenburg – ís Gravenzande   |   elementsbeach.nl

Biodynamische restaurants in Brabant

Op reservering kun je op biodynamische boerderij de Genneper Hoeve meedoen aan uitgebreide proeverijen in de tuin of stal. Om op een leuke manier kennis te maken met de smakelijke kant van deze boerderij zijn ook boerenlunches of landgoeddiners mogelijk. De meeste proeverijen worden opgeluisterd met een rondleiding over de boerderij en het Landgoed.

Tongelreeppad 1, Eindhoven  |   genneperhoeve.nl

Biodynamische restaurants in Overijssel

Op het gemengd biodynamisch bedrijf Overesch in Raalte teelt de familie met meer aandacht voor hun dieren, de natuur, het milieu en dus ook voor ons als mens. Bij bistro de Stadshoeve in Zwolle – het 1e restaurant met EKO-keurmerk in Overijssel – hechten ze veel waarde aan de herkomst van hun producten. Die komen deels bij Overesch vandaan.

Arendshorstlaan 23, Zwolle   |    bistrodestadshoeve.nl

Biodynamische restaurants in Zeeland

Bij de Bier&Melk salon in Domburg staat de sappen en jams op de kaart van biodynamisch kleinfruitbedrijf De Ring. In het fruitseizoen staat uiteraard ook het verse fruit op de kaart, bijvoorbeeld als topping op de yoghurts of het zit verwerkt in de zelfgemaakte taarten en crumbles. Tip: maak gebruik van de take away of delivery.

Weststraat 11, Domburg  |   bierenmelksalon.nl

Biodynamische restaurants in Gelderland

Op reservering kun je bij biodynamische Ekoboerderij Arink in het Biotel ontbijten, lunchen of borrelen. Altijd met verse producten van het seizoen op je bord, zoveel mogelijk van eigen boerderij. Natuurlijk staat de eigengemaakte bijzondere Zwaluwgekwetter kaas op de kaart. En als je hier toch bent: je kunt hier ook slapen tussen leem en stro!

Gasteveldsdijk 6, Lievelde |  biotelachterhoek.nl

Biodynamische restaurants in Flevoland

Het biodynamische lamsvlees van Flevolamb staat op de kaart bij Moellies in Dronten. De dieren leven het hele jaar buiten in een natuurlijke omgeving. Elke dag eten ze smakelijke kruiden, grasmengsels en restproducten uit de akkerbouwtak van het bedrijf, zoals kromme komkommers en halve aardappels. Ook op de menukaart: de vruchtensappen van BD-bedrijf Warmonderhof.

Havenplein 2, Dronten  |   moellies.nl

Biodynamische restaurants in Drenthe

Bij biodynamische boerderij ët Leeuweriksveld is het elke laatste woensdag van de maand Eten wat de pot schaft. Voor Ä 12,50 schuif je aan voor de maaltijd. Kok Alberta Rollema overlegt op de dag zelf met de BD-boer en boerin wat het land biedt. Met deze verse biodynamische ingrediÎnten gaat ze voor jou koken. Alleen, met zín tweetjes of met een groep aanschuiven kan om 18.00 uur.

Zandzoom 72, Emmen  |  leeuweriksveld.nl

Biodynamische restaurants in Friesland

In het vestingstadje Sloten in een boerderij uit 1822, vind je brasserie de Malle Mok. Kies de op houtskool gegrilde Graasburger van biodynamisch rundvlees van de Graasboerderij uit Sondel. Hun koeien grazen 8 maanden per jaar buiten van verse grassen en kruiden. Ze krijgen geen granen en geen antibiotica. Ook de uitsmijters op de kaart zijn gemaakt met de biodynamische eitjes van dit bedrijf.

Baanweg 96, Sloten   |   mallemok.nl

Biodynamische restaurants in Groningen

Bij restaurant en B&B Piloersemaborg in Den Ham serveren ze de zuivel van biodynamische veehouderij Waddenmax (zie ook pag 32). Hier lopen de koeien langs de Waddenzee in Hornhuizen. Hun melk wordt direct vanuit de melkstal in de naastgelegen zuivelruimte verwerkt. Hun melk wordt wekelijks verwerkt tot yoghurt, authentiek uitgelekte kwark, karnemelk, slagroom, boter en boerenkaas.

Sietse Veldstraweg 25, Den Ham   |   piloersema.nl

Biodynamische restaurants in Limburg

Sinds 1992 teelt Jan van de Ven op zijn gemengde biodynamisch bedrijf De Hooge Weyer in alle seizoenen een uniek assortiment groenten op zijn vruchtbare akkers. Dagvers geoogst gaan ze onder meer met minimale voedselkilometers naar restaurant Marrees in Weert. Terwijl jij daar dineert kan Jan doorgaan om een topkwaliteit aan groenten te telen. Bemest door zijn eigen runderen, kippen en varkens die genieten van een ruime uitloop en kruidenrijke weiden vol biodiversiteit.

*Heb jij ook een restaurant en wil je graag dagvers ingrediënten verwerken? Neem dan contact op met een BD-bedrijf bij jou in de buurt om samen tot afspraken te komen.

Dit artikel is verschenen in DEMETER MAGAZINE oktober 2020