Biodynamisch Demeter Magazine Voeding

Gutnuss: pure pasta van Demeter noten

11/06/2021

Machandel komt met eigen merklijn. Met Gutnuss brengt de glasconservenproducent uit Haulerwijk onder eigen merknaam een nieuwe lijn Demeter notenpasta’s op de markt. Lekker op brood, als snackhapje, of als smaakmaker in baksels en maaltijdbereidingen. En gezond: de biodynamische notenpasta’s bevatten onmisbare bouwstoffen voor het lichaam als vitamines B en E, eiwitten en gezonde vetten.

Wat er in een pot Gutnuss zit? Honderd procent fijngemalen noot, verder niets”, zegt hoofd kwaliteit Henk Jan Sijtsma van Machandel. “Wat je proeft is de pure smaak van biodynamische geteelde noten, verrijkt door onze manier van roosteren.”

Aanvoer

De naam Gutnuss doet Duits aan en dat is niet toevallig, aldus Henk Jan. “Duitsland is een belangrijk afzetgebied voor de biologisch-dynamische producten van Machandel. Ons buurland kent een lange Demetertraditie en de Duitse consument stelt dan ook hoge eisen. Niet alleen aan het kwaliteitskeurmerk, ook aan de smaak. Doe je het daar goed, dan ligt de weg open naar de andere markten. In Nederland zal Gutnuss bij de natuurvoedingswinkels over de toonbank gaan.”

De notenpasta’s zijn voorlopig in zes varianten verkrijgbaar: amandel, cashew, sesam, gemengde notenpasta en pindakaas smooth en crunchy. Uitbreiding van het Gutnuss assortiment zal stap voor stap gebeuren, aldus Henk Jan. “Onze biodynamische noten worden organisch in gesloten kringloop geteeld met behoud van biodiversiteit en natuurlijk bodemleven. Zo leg je de waarde van het product daar waar de grondstof vandaan komt. De natuur levert niet op bestelling, Demeter oogsten zijn soms kleiner. De uitdaging voor Machandel zit in het op peil houden van de constante aanvoer.”

Notenman

Spil in de zoektocht naar Demetertelers die de gewenste kwaliteit kunnen leveren is Jan Wolf, met zijn veertig jaar ervaring de notenman van Machandel. Alle proefmonsters gaan eerst langs het testlab van Jan. “Met de biodynamische notenpasta’s stoppen we puur natuur in een pot. Dat houdt in dat je bij het verwerken maar aan een paar knoppen kunt draaien om tot smaak en smeuïgheid te komen. Roosteren is daarin het belangrijkst.”

Vooraf keurt Jan de noten rauw om een eerste indruk van de smaak te krijgen en vervolgens meet hij het vochtgehalte.

“Dat verschilt van notensoort tot notensoort en van seizoen tot seizoen, elke oogst is weer anders. Meer of minder vocht zegt op zich niet zoveel over de kwaliteit, maar bepaalt wel hoe je moet roosteren. Iedere partij vereist zijn eigen temperatuurhoogte en roostertijd om op smaak en op kleur te komen. Noten in het juiste glanzende jasje geven bij het fijnmalen weer makkelijk hun olie af waardoor de pasta de smeuïgheid krijgt die je wilt hebben.”

Vers roosteren

Voldoet de biodynamische noot aan de eisen van het testlab dan schaalt het verwerkingsproces vervolgens op, aldus kwaliteitsman Henk Jan. “Wat Jan in het klein doet gebeurt naar zijn instructies in het groot op de productielijnen van onze separate notenfabriek. De noten komen rauw binnen en worden in afwachting van verwerking onder geconditioneerde omstandigheden opgeslagen. Op die manier kunnen we de noten bij elke productie van de Gutnusspasta’s in een en dezelfde gang vers roosteren, fijnmalen en oppotten in een half uur tijd.”